joi, 31 decembrie 2015

Decizie surpriză la final de an: Prima casă continuă cu o dobândă mai mică, marja scade de la 2,5% la 2%

Programul “Prima casă“ va fi continuat, pentru anul 2016 fiind alocat un plafon total de garantare în valoare de 1,5 miliarde de lei, potrivit unei Hotărâri adoptate astăzi de Guvern. Din acest plafon total, suma de 200 de milioane de lei va fi eliberată ca urmare a rambursărilor creditelor la scadenţă şi/sau anticipate, a lichidării creditelor acordate iniţial în cadrul programului în vederea acordării de garanţii pentru achiziţionarea sau construirea unei noi locuinţe.

De asemenea, prin actul normativ adoptat astăzi va fi diminuată rata dobânzii prin reducerea marjei maxime applicate Robor la trei luni de la 2,5% la 2%.

 Noul nivel al costurilor totale se va aplica tuturor solicitărilor de acordare a unei finanţări garantate în cadrul Programului “Prima casă“ aflate în curs de analiză la data intrării în vigoare a acestei Hotărâri de Guvern.

De la lansarea programului, în 2009, până în prezent au fost acordate peste 166.000 garanţii, pentru finanţări în valoare de peste 3.202 milioane de euro (după preluarea a 50% din risc de către bănci), respectiv peste 13,9 miliarde de lei. În cursul acestui an au fost emise 30.070 de garanţii în valoare de 2.522,9 milioane de lei.


Sursa: www.zf.ro